top of page
F3.png

Watermolens: omgevingsvideo

Door: Caspar Naaijkens

LogoSite_z.png
Middel 12.png
Middel 11.png

Wie ben ik?

Hallo ik ben Caspar Naaijkens ik ben negenentwintig jaar en ben geboren engetogen in en rond Tilburg.

 

Ik zit in mijn laatste jaar op het AKV St. Joost waar ik film studeer.

Tekst
F4.png

Wat was jouw stageopdracht?

Ik kreeg de opdracht om te onderzoeken wat cultuurhistorische watermolenlandschappen zijn en hoe ze ons op een bijzondere manier kunnen helpen met de uitdagingen van nu.

 

Het watermolenlandschap is een prachtig landschap met zoals de naam al zegt, Watermolens.Het watermolenlandschap is het gebied dat stroomopwaarts van de molen ligt en dat beïnvloed wordt door het opstuwen door de molen.

 

Deze prachtige watermolens hebben cultuurhistorische waarden maar dat zie je pas echt als je deze watermolens bezoekt.Dit eeuwenoude gebouw heel indrukwekkend.Als je naar binnen loopt zie je de tandwielen en een gigantische maalsteen. Op dat moment besef pas echt hoe deze technieken de economie in Brabant veranderd hebben. Opeens konden de molenaarsmeerdere bomen in plankenzagen, olie slaan en grote hoeveelheden graan malen. Voorheen was dit praktisch onmogelijk.

 

Door het opstuwen komt er veel meer kwelwater in het beekdal. Door dit extra water is er een prachtig landschap ontstaan met moerassen, broekbossen en hooilanden. Door het water net als vroeger wat hoger op te stuwen bij de molen kunnen we het langer vasthouden en verdroogt het gebied minder. Dit heeft als gevolg dat er een gevarieerdere biodiversiteit en een mooier landschap ontstaat.

 

Tegenwoordig kunnen de watermolens helpen bij de aanpak van verdroging en wateroverlast. Dit is eigenlijk heel simpel! De ideeën van vroeger, zoals het hoog opstuwen van het water gewoon weer in zetten en te gebruiken om te helpen bij de klimaatproblemen van nu.

F2.png

Wat is jouw eindproduct?

Het eindproduct is tegelijkertijd ook mijn opdracht, een prachtige en inspirerende video die de prachtige omgeving van de watermolenlandschappen weergeeft maar vooral informeert over het verleden, heden en hopelijk de toekomst van deze watermolenlandschappen.

Wat vond je leuk aan je stage, wat heb je geleerd en wat ga je hier straks mee doen als je bent afgestudeerd?

Het leuke aan de stage was dat er super veel vrijheid is en het contact met de opdrachtgever. Hierdoor kon ik me goed in het onderwerp verdiepen.Ik heb geleerd hoe ik een diepgaand onderzoek van een onderwerp waar ik vrijwel niets van wist kan omzetten naar een prachtige video.

​

Dit kan ik natuurlijk ook makkelijk gebruiken in de toekomst.

 

Uiteindelijk wil ik content creator met een focus op social-media, waar ik vernieuwende concepten presenteer en omzet naar video’s voor verschillende bedrijven.

bottom of page