top of page

Abdij van Berne: De gastenkamers

Door: Jasmijn van der Pol

LogoSite_z.png
Middel 12.png
Middel 11.png

Wie ben ik?

Mijn naam is Sterre Jasmijn van der Pol en ik zit momenteel in het 2e jaar van de opleiding Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Twee jaar geleden ben ik afgestudeerd als ruimtelijk vormgever aan SintLucas in Boxtel.

 

Hierdoor zocht ik naar een stage waar ik mijn creativiteit met erfgoed kon combineren. Daarnaast had ik altijd al een grote interesse voor herbestemmingsprojecten rond religieus erfgoed. Bij mijn project voor GRUTS  en de Abdij van Berne kon ik volledig mijn ei kwijt.

Tekst
469488DD-FD10-4D8A-8DB3-27E5AC50C190.JPG

Wat was jouw stageopdracht?

Tijdens mijn stageperiode ben ik bezig geweest met een inrichtingsplan te ontwikkelen voor de gastenkamers van de Abdij van Berne. Hiervoor heb ik een aantal producten geleverd, waaronder een publieksonderzoek met de hoofdvraag; is er een draagvlak voor de zelfontwikkeling en stress vermindering van jongeren in relatie tot het kloosterleven? Een waardestelling en theoretisch onderzoek waarin ik de abdij heb belicht vanuit het erfgoedperspectief en een inrichtingsplan met visuele 3D impressies.

​

Het doel:

Een totaalconcept ontwikkelen voor de gastenkamers van de Abdij van Berne waardoor de abdij aantrekkelijk wordt voor meerdere doelgroepen zonder de kernwaarden van de abdij te verliezen. Het is hierbij belangrijk dat de kernwaarden van de abdij en de Norbertijnen worden gerespecteerd en hand in hand gaan met een eigentijdse en verrassende uitstraling van de gastenkamers. Waarbij de klooster waarden centraal blijven staan tijdens het verblijf in de abdij.

Schermafbeelding 2020-06-23 om 15.49.57.

Wat is jouw eindproduct?

Aan de hand van mijn theoretisch onderzoek naar de geschiedenis en waardestelling van de Abdij van Berne kwamen een aantal kernwaarden naar voren. Deze kernwaarden dienen als leidraad binnen mijn project. 

 

Mijn inhoudelijk concept luidt als volgt:

Het erfgoed van de Abdij van Berne zoals besproken in het verdiepend onderzoek, als vertrekpunt inzetten voor doorontwikkeling, zingeving, betekenisgeving en interactie. Bij beide groepen (zowel de kloostergemeenschap als ook de toekomstige doelgroep).

 

Hierin wordt het erfgoed ingezet als inspiratiebron om een betekenisvolle dialoog tussen de plek, de geschiedenis, de tradities met de (behoeftes/ ervaringen) van de toekomstige bezoekers aan gaan. Op die manier wordt het erfgoed toekomstgericht en duurzaam ingezet. 

 

Hierbij is het vertrekpunt mijn eigen onderzoek en de daarbij behorende uitgangspunten en de Vita Mixta methode van de Abdij.

 

Binnen mijn definitie ontwerp heb ik een ruimtelijk ontwerp gemaakt aan de hand van de kernwaarden van de abdij. Hiervoor heb ik een persoonlijk en authentiek behang ontworpen die de geschiedenis van de abdij verteld.

Schermafbeelding 2020-06-22 om 18.45.30.
Schermafbeelding 2020-06-23 om 15.42.24.

Wat vond je leuk aan je stage, wat heb je geleerd en wat ga je hier straks mee doen als je bent afgestudeerd?

Ik kijk terug op een ontzettend leerzame periode. Naast de persoonlijke leer en succes momenten, heb ik vakinhoudelijk ook veel geleerd. Binnen mijn inhoudelijk onderzoek heb ik grondig onderzoek gedaan naar de abdij binnen het herbestemmingsproces. Hierdoor heb ik geleerd wat er allemaal komt kijken bij een herbestemming en heb ik deze op een eigen manier kunnen toepassen binnen mijn project. Op die manier heb ik kennis gemaakt met een hele interessante en gelaagde kant van het erfgoedveld. Dit heeft me geleerd een project van verschillende kanten te benaderen en verantwoording te nemen voor de door mij gemaakte keuzes. 

 

Ook heb ik de diversiteit binnen het project erg uitdagend, inspirerend en prikkelend ervaren. Van een grondig onderzoek essay tot het maken van een ruimtelijk-ontwerp en van het Brabantse archief en het Rijksmuseum tot de Ikea website op zoek naar armaturen en vloerkleden maakte elke dag anders en opnieuw een uitdaging. 

Hierdoor heb ik geleerd mijn kennis in de praktijk toe te passen wat me een goed voorproefje gaf van het daadwerkelijke werkveld. 

 

Tot slot kan ik zeggen dat ik het ontzettend leuk vond om een belangrijke schakel te zijn van een grote organisatie zoals de provincie Noord-Brabant. Het samenwerken met de abdij en mijn mede GRUTS studenten heb ik als erg interessant en leerzaam ervaren.

Wat 'wil' je later worden?

Later wil ik me graag blijven ontwikkelen en mijn creativiteit met erfgoed en onderzoek blijven combineren. Hierin blijf ik herbestemmingsprojecten een grote interessante uitdaging vinden. 

bottom of page